Αρβανίτη Ελένη, Λογοθεραπεύτρια

Τα μέτρα περιορισμού συνεχίζουν να μας κρατούν όλους κλεισμένους στο σπίτι, η ανάγκη των παιδιών για παιχνίδι και εκτόνωση της ενέργειάς τους είναι επιτακτική, πολλές φορές οι γονείς είναι απασχολημένοι δουλεύοντας και οι οθόνες είναι πολύ ελκιστικές για τους μικρούς μας φίλους. Προσπαθήστε να είστε δημιουργικοί, φρεσκάρετε τις παιδικές σας μνήμες (ειδικά όσοι μεγαλώσαμε στα 80’s και στην αρχή των 90’s, πριν τη virtual πραγματικότητα, τότε που το παιχνίδι γινόταν μόνο από κοντά) ανασύροντας παιχνίδια από τις γειτωνιές, τις κατασκηνώσεις, το σχολείο και προτείνετε στα παιδιά σας διασκεδαστικές ιδέες για παιχνίδι. ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ…ΜΕΝΟΥΜΕ ΠΑΙΔΙΑ!

Το πάτωμα είναι λάβα!

Παίκτες: 2.

Επίπεδο δυσκολίας: Εύκολο

Διάρκεια παιχνιδιού: Απεριόριστη

Τι θα χρειαστείς: Άδεια από τους κηδεμόνες, για να σκαρφαλώσεις πάνω στα έπιπλα.

Πως παίζεται –  Πρόκειται για ένα παιχνίδι δίχως τέλος. Λειτουργεί καλύτερα, όταν γίνεται σε απροσδόκητη στιγμή, από κάποιον που βρίσκεται στο χώρο.

Πολύ απλά, κάποιος φωνάζει: «Το πάτωμα είναι λάβα!» κι αρχίζει να μετρά μέχρι το 5.

Μέχρι να τελειώσει το μέτρημα, όποιος βρίσκεται στον χώρο πρέπει να μην ακουμπά καθόλου το πάτωμα.

Το που ή σε ποιον θα σκαρφαλώσει ο καθένας εξαρτάτε από τον ίδιο. Κάθε μέλος, όμως, του σώματός τους πρέπει να μην αγγίζει το πάτωμα, αλλιώς θα καεί.

Αυξημένο επίπεδο δυσκολίας – Το παιχνίδι συνεχίζεται, εάν κάποιος προκαλέσει έναν συμπαίκτη του να φτάσει σε ένα μέρος του δωματίου, χωρίς φυσικά να ακουμπήσει τη λάβα.

Σε αυτή την περίπτωση, ο παίκτης θα χρειαστεί να δημιουργήσει ένα σχέδιο δράσης, που θα του επιτρέψει να φτάσει το στόχο, χωρίς να πατήσει κάτω και να κάψει τα δάχτυλα των ποδιών του.

Ελέγχω το ρομπότ

Παίκτες: 2.

Επίπεδο δυσκολίας: Εύκολο

Διάρκεια παιχνιδιού: 30’

Τι θα χρειαστείς: Τίποτα

Πως παίζεται:  Ο ένας παίκτης είναι ο δημιουργός κι ο άλλος το ρομπότ.

Το ρομπότ πρέπει να ακολουθεί κάθε οδηγία που θα του δοθεί.

Ο δημιουργός μπορεί να δώσει μία απλή οδηγία, που θα θέλει να πραγματοποιηθεί από το ρομπότ.

Μπορεί, για παράδειγμα, να του ζητήσει να φτιάξει ένα τοστ ή να ταΐσει τη γάτα.

Οι οδηγίες πρέπει να είναι απλές και σαφείς.

Προσοχή! Το ρομπότ παίρνει τις οδηγίες απόλυτα κυριολεκτικά.

Για παράδειγμα, εάν ζητηθεί από το ρομπότ να προχωρήσει μπροστά, το ρομπότ θα συνεχίσει να προχωρά μέχρι να βρει μπροστά του έναν τοίχο, οπότε θα συνεχίσει να κάνει επιτόπια βήματα. Εάν του ζητηθεί να στρίψει αριστερά, θα συνεχίζει να στρίβει αριστερά κάνοντας κύκλους, μέχρι να τον σταματήσουν.

Εάν η οδηγία που θα δοθεί από τον δημιουργό είναι πολύπλοκη, το ρομπότ πρέπει να στραφεί στον δημιουργό του και να πει με ρομποτική φωνή «Μπλιπ, μπλουπ, δεν καταλαβαίνω».

Συμβουλές –  Εάν είσαι το ρομπότ και δεν παίρνεις αρκετά σαφείς οδηγίες, μην βγεις από τον χαρακτήρα για να παραπονεθείς.

Εάν το ρομπότ νιώσει άβολα με κάτι, σταματήστε και μιλήστε γι’ αυτό.

Για κανέναν λόγο δεν πρέπει το ρομπότ να νιώσει ότι πιέζεται με κάποια από τις οδηγίες.

Τέλος, ο δημιουργός δεν πρέπει να ζητά ποτέ από το ρομπότ να εκτελέσει κάτι επικίνδυνο.
Ρίμες

Παίκτες:  2 ή περισσότεροι

Επίπεδο δυσκολίας:   Μέτριο

Διάρκεια παιχνιδιού:   10’-20’

Τι θα χρειαστείς: Τίποτα

Πως παίζεται:   Ένας παίκτης, αυτός που κάνει τη ρίμα, διαλέγει μία λέξη. Ξεκινάς με μικρές λέξεις και μπορείς να διαλέξεις πιο σύνθετες, όταν οι παίκτες εξοικειωθούν με το παιχνίδι.

Ας υποθέσουμε ότι αυτός που κάνει τη ρίμα διάλεξε τη λέξη «φάρος». Θα σκεφτεί μία λέξη που ομοιοκαταληκτεί με αυτήν που επέλεξε και θα ξεκινήσει το παιχνίδι λέγοντας «Ξέρω μία λέξη που μοιάζει με το ‘θάρρος’».

Τώρα οι υπόλοιποι πρέπει να ψάξουν πια λέξει ομοιοκαταληκτεί με αυτήν. Δεν μπορούν, όμως, απλά να μαντεύουν.  Πρέπει μόνο να δίνουν ένα στοιχείο της λέξης που έχουν μαντέψει.

Για παράδειγμα, εάν ένας παίκτης σκέφτεται τη λέξη «Πάρος», θα ρωτήσει «Είναι νησί αυτό που μοιάζει με το ‘θάρρος’;»  κι αυτός που κάνει τις ρίμες θα απαντήσει «Όχι, δεν είναι η Πάρος».

Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι κάποιος να μαντέψει τη λέξη στόχο.

Συμβουλές – Εάν κάποιο παιδί δυσκολεύεται να βρει τη λέξη, άρχισε να δίνεις στοιχεία. Σαν τελευταία λύση, μπορείς να πεις το αρχικό γράμμα.

Ποτέ μην τους αποκαλύψεις απλά τη σωστή απάντηση.

Πηγή: https://www.thesun.co.uk/fabulous/11274923/indoor-games-coronavirus-lockdown-kids/