«Το θέμα είναι να μάθεις στα παιδιά να λύνουν προβλήματα. Να συνεργάζονται. Να τα βοηθήσεις να αποκτήσουν δεξιότητες που θα τα βοηθήσουν να γίνουν πιο δυνατά και πιο επιτυχημένα στον κόσμο…»

Julia Goldin , επικεφαλής του τμήματος μάρκετινγκ (CMO) στη Lego

Καθένας μας έχει προσωπικές αναμνήσεις  παίζοντας με τουβλάκια. Τα lego είναι ένα παιχνίδι που κάθε παιδί απολαμβάνει! Ακόμη και  παιδιά που δυσκολεύονται να παραμείνουν σε δραστηριότητες για πολλή ώρα ή  παιδιά με μικρή ευελιξία στη σκέψη, με δυσκολίες στη λεπτή κινητικότητα ή μειωμένη αυτοεκτίμηση μπορούν να εμπλακούν σε δραστηριότητες  με τουβλάκια και να παραμείνουν συγκεντρωμένα ακόμη κι όταν το παιχνίδι γίνεται απαιτητικό. Το παιχνίδι με τα lego μας δίνει ευκαιρίες για  να αναπτύξουμε  τη λεπτή μας κινητικότητα, τη φαντασία και τη δημιουργικότητά μας, το λόγο και τις επικοινωνιακές μας δεξιότητες μέσω δραστηριότητας που δεν έχει περιορισμούς στην έκφραση.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές ενδιαφέρουσες δραστηριότητες με lego για όλη την οικογένεια.

Περιγράφω την κάρτα

Στόχος

  • Οι παίχτες να ακούνε προσεκτικά
  • Να ακολουθούν οδηγίες
  • Να χρησιμοποιήσουν  περιγραφικές λέξεις, σωστά και σε ολοκληρωμένες προτάσεις.

Υλικά

  • Περίπου 20 τουβλάκια και άλλα κομμάτια lego
  • Φωτογραφική μηχανή
  • Πλαστικοποιητής

Προετοιμασία

Φτιάξτε τις κάρτες:

Εξηγήστε στα παιδιά ότι πρόκειται να δημιουργήσουν μερικές κάρτες για το παιχνίδι τους. Θα πρέπει να τραβήξουν τα ίδια φωτογραφίες κάθε τουβλάκι. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να περιγράψουν τα τουβλάκια χρησιμοποιώντας λέξεις που αφορούν το χρώμα και το σχήμα καθώς και άλλα χαρακτηριστικά τους. Εκτυπώστε φωτογραφίες, πλαστικοποιήστε τες και κόψτε τες σε κάρτες.

Παιχνίδι

Κάθε παιδί έχει μπροστά του μερικά από τα τουβλάκια που χρησιμοποιήθηκαν για να φτιαχτούν οι κάρτες.

Οι κάρτες τοποθετούνται σε μια στοίβα ανάποδα στο κέντρο του τραπεζιού. Κάθε παίκτης καλείται να σηκώσει μια κάρτα από τη στοίβα και να περιγράψει το κομμάτι που απεικονίζεται. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ολοκληρωμένες προτάσεις, π.χ. «ψάχνουμε για ένα κόκκινο τουβλάκι που έχει πάνω του 6 κουκίδες. Έχει 3 σειρές με 2 κουκίδες στην κάθε μία και έχει σχήμα κύβου.»

Οι παίκτες κοιτάζουν τα τουβλάκια τους  για να δουν αν έχουν κάποιο που αντιστοιχεί στην περιγραφή.  Αν νομίζουν ότι έχουν, θα πρέπει να το σηκώσουν ψηλά και αν ταιριάζει με την εικόνα της κάρτας να το δώσουν στον παίκτη που έκανε την περιγραφή.

Ενθαρρύνουμε τη χρήση λέξεων που προάγουν την επικοινωνία μέσω της ευγένειας  «ευχαριστώ, παρακαλώ», «είναι αυτό το τουβλάκι που ψάχνουμε;» κ.α.

Όταν τελειώσουν οι κάρτες , κάθε παίκτης μπορεί να δημιουργήσει μια κατασκευή με τα τουβλάκια του.

Αυτός είμαι εγώ

Στόχος

  • Η   επικοινωνία  σκέψεων και ιδεών με κατάλληλο τρόπο.
  • Ενίσχυση αυτοεικόνας

Υλικά

  • Τουβλάκια, οχήματα, φιγούρες και άλλα κομμάτια lego.

Παιχνίδι

Φτιάξτε ένα απλό μοντέλο που αναπαριστά τον εαυτό σας. Θα μπορούσε να περιλαμβάνει φιγούρες που αντιπροσωπεύουν τα μέλη της οικογένειάς σας, ένα μοντέλο που αντιπροσωπεύει τα αγαπημένα σας μέρη ή πράγματα που κάνετε καλά ή σας αρέσουν ή δεν σας αρέσουν.

Μιλήστε στους παίκτες για το μοντέλο και πως συνδέεται με εσάς.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να φτιάξουν αντίστοιχα ένα μοντέλο για τον εαυτό τους. Αν δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν και να εκφράσουν πράγματα για τον εαυτό τους βοηθήστε με ερωτήσεις π.χ. «Τι σου λένε οι φίλοι σου ότι κάνεις καλά;», «ποιο είναι το αγαπημένο σου ζώο ;» κ.λπ.

Όταν κάθε παίκτης φτιάξει το μοντέλο του, τον ενθαρρύνουμε να το παρουσιάσει  στην ομάδα.

Φτιάχνω ιστορίες: Χαρακτήρες

Στόχος

  • Ενίσχυση της αφηγηματικής ικανότητας
  • Χρήση επιθέτων

Υλικά

  • Μια σακούλα με φιγούρες
  • Ένα μεγάλο κομμάτι χαρτί
  • Φύλλα Α4
  • Blue-tack
  • Μολύβια και μαρκαδόροι

Παιχνίδι

Ζητάμε από τα παιδιά να σκεφτούν χαρακτήρες από βιβλία, ιστορίες ή ακόμη και πραγματικούς ανθρώπους.

Ρωτήστε τα παιδιά ποιες λέξεις θα χρησιμοποιούσαν για να περιγράψουν αυτούς τους ανθρώπους. Θα μπορούσαν να αναφέρονται στην προσωπικότητα ή και στην εμφάνισή τους. Συλλέξτε τις λέξεις γράφοντάς τες στο μεγάλο χαρτί και ζωγραφίστε εικόνες δίπλα από κάθε λέξη-αν χρειάζεται- για να βοηθήσετε όσους δε μπορούν ακόμη να διαβάσουν.

Δώστε τη τσάντα με τις φιγούρες σε κάθε παιδί και ζητήστε τους να τραβήξουν από μια φιγούρα. Κάθε παιδί θα πρέπει να κοιτάξει τη φιγούρα του και να σκεφτεί μια λέξη για να την περιγράψει. Μπορεί να χρησιμοποιήσει μια από τις λέξεις που είναι γραμμένες στο χαρτί ή να σκεφτεί μια καινούργια.

Έπειτα κάθε παιδί βάζει blue-tack στον χαρακτήρα του και τον κολλάει σε μια κόλλα Α4 μπροστά του. Δίπλα από τον χαρακτήρα θα πρέπει να γράψουν ή να ζωγραφίσουν τη λέξη που τον περιγράφει. Ενθαρρύνετέ τα να βρουν κι άλλες λέξεις για να τον περιγράψουν, να του δώσουν ένα όνομα και να τον παρουσιάσουν στην ομάδα.

Επαναλάβετε τη δραστηριότητα και με άλλο χαρακτήρα δίνοντας στο παιδί τη δυνατότητα να δουλέψει πιο ανεξάρτητα και με λιγότερη βοήθεια.

Τραβήξτε φωτογραφίες του κάθε χαρακτήρα και προσπαθήστε να φτιάξετε με την ομάδα μια ιστορία που να περιλαμβάνει όλους τους χαρακτήρες.

Τι μπορεί να είναι;

Στόχος

Χρήση περιγραφικού και φανταστικού λόγου

Υλικά

Τουβλάκια και άλλα κομμάτια lego

Παιχνίδι

Βάζω το σωρό με τα τουβλάκια στη μέση του τραπεζιού. Παίρνω μπροστά μου μερικά τουβλάκια και φτιάχνω μια κατασκευή. Δείχνω στα παιδιά πως μπορούμε να είμαστε δημιουργικοί και να διασκεδάσουμε μαντεύοντας τι θα μπορούσε να είναι η κάθε κατασκευή. Χρησιμοποιούμε πολλή φαντασία και περιγραφικό λόγο. Για παράδειγμα : «Αυτό το λαμπερό πράσινο κομμάτι θα μπορούσε να είναι ο θρόνος ενός ξωτικού!».

Έπειτα είναι η σειρά των παιδιών. Ενθαρρύνετε τα είναι δημιουργικά χωρίς όρια στη φαντασία.

Μπορούμε στο δεύτερο γύρο να ζητάμε από τους συμπαίκτες να μαντέψουν τι είναι η κατασκευή μας πριν την περιγράψουμε οι ίδιοι.

BUZZ –in

Στόχος

Να επεξεργαστούμε με ταχύτητα λεκτικές πληροφορίες.

Υλικά

Τουβλάκια και άλλα κομμάτια lego

Παιχνίδι

Τοποθετούμε μια στοίβα με διάφορα τουβλάκια και κομμάτια στη μέση του τραπεζιού. Ζητάμε από τα παιδιά να μας πουν τα χρώματα, τα σχήματα και τον αριθμό των κουκίδων που υπάρχουν στα τουβλάκια της στοίβας για να βεβαιωθούμε ότι τα γνωρίζουν .  

Τα παιδιά αποφασίζουν ποιον ήχο θα χρησιμοποιούν όταν βρίσκουν το σωστό κομμάτι. Θα μπορούσαν να κάνουν έναν ήχο με το στόμα , να χτυπούν το τραπέζι ή ένα κουδουνάκι. Λέμε στα παιδιά ότι πρόκειται να περιγράψουμε ένα κομμάτι από τη στοίβα. Οι παίκτες θα πρέπει να ακούνε προσεκτικά. Όποιος  νομίζει ότι ξέρει ποιο είναι το κομμάτι που περιγράφεται  θα πρέπει να κάνει τον ήχο ή να χτυπήσει το καμπανάκι. Αν το βρει, το παίρνει και συνεχίζει αυτός περιγράφοντας το κομμάτι που επιθυμεί.

Παραλλαγή

Θα μπορούσαμε να απαγορεύσουμε τη χρήση λέξεων που αφορούν το χρώμα. Τότε τα παιδιά θα πρέπει να σκεφτούν πως θα περιγράψουν το χρώμα χωρίς να πουν τη λέξη π.χ. είναι ένα μακρόστενο τουβλάκι με δύο σειρές από κουκίδες. Σε κάθε σειρά έχει 6 κουκίδες και το χρώμα του είναι σαν της μπανάνας.